Termografske delavnice

Termografija se je v praksi dokazala kot nepogrešljiva metoda slikovnega prikaza površinske porazdelitve temperature. Infrardeča kamera ni več eksotičen in drag instrument primeren samo za reševanje posebnih primerov.

Cene termografskih kamer so padle, tako da so postale dostopne prav vsem za dnevno uporabo na različnih področjih. Mnogi so prepričani, da je uporaba moderne kamere tako enostavna, da dodatno izobraževanje ni potrebno. Upravljanje s kamero je resnično bolj enostavno kot uporaba daljinskega upravljalnika za televizor. In ravno v tem grmu tiči zajec.

Termografija je znanost in umetnost ob enem. Tudi najboljša in najdražja kamera ni dovolj za uspešno merjenje. Termografija zahteva operaterja z vsaj osnovnim razumevanjem procesov prenosa toplote, poznavanjem možnosti in omejitev pri merjenju ter ogromno izkušenj.

Prav zato smo za vas pripravili termografske delavnice na katerih vam bomo na poljuden način in s primeri iz prakse predstavili termografijo iz lastnih izkušenj.
Delavnice smo uvedli na željo naših strank, ki bi o termografiji želele vedeti več in zato ne želijo porabiti veliko denarja in časa za podobne seminarje v tujini.
Termografija je tako široko uporabna, da je njena omejitev samo naša domišljija. Na naših delavnicah poskušamo domišljiji odpirati obzorja.


Zakaj bi se nam pridružili?

 • Ker boste izvedeli o možnostih, prednostih in pasteh termografije na posameznih področjih.
 • Iz prve roke boste dobili informacije, ki vam bodo omogočile pravilno merjenje, dvignile vašo kredibilnost in vam omogočile velike prihranke.
 • Dobili boste nujno teoretično znanje in praktične napotke o termografiji.
 • Ker vam povemo tudi kaj termografija ne zmore.
 • Ker boste izvedeli katere karakteristike kamere so pomembne in katere ne.
 • Ker boste delavnice zapustili polni novih idej.
 • Ker je učenje na lastnih napakah najdražje.


Komu so delavnice namenjene?

 • Vsem, ki  termografske meritve že izvajate ali pa se šele odločate o nakupu kamere in vstopu v nevidni in nepredvidljivi termografski svet in bi radi vedeli več.
 • Vzdrževalcem elektroenergetskih in strojnih naprav, energetskim svetovalcem, gradbenikom, razvojnikom, raziskovalcem, tehnologom...
 • Vsem, ki vidite v termografiji začetek nove poslovne priložnosti.
 • Vsem, ki jih tematika kakorkoli zanima.


O predavatelju

Bojan Težak, univ.dipl.inž.el. se s termografskimi meritvami ukvarja že več kot 25 let. Kot Thermographer Level 2 vam bo termografijo predstavil s primeri iz lastnih izkušenj ter v diskusiji poskušal odgovoriti na vaša vprašanja.


Mnenje udeleženca:


Na šolanju, ki sem se ga udeležil mi je bilo posredovano veliko koristnih napotkov, ki mi bodo koristili pri izvajanju termografskih pregledov. Pomembna faza termografije je poleg poznavanja osnov širjenja toplote, emisivnosti in absorpcije tudi analiza izvedenih posnetkov. Nepoznavanje osnov lahko privede do velikih napak. Na šolanju smo se zato seznanili s primeri iz prakse, kar bom s pridom izkoristil pri nadaljnjem delu.

 

Mag. Marko Hočevar
Vodja oddelka za tehnične zadeve
MO Kranj