Kje so termo kamere?


V Globokem je že spet gorelo. Kaj nas še čaka? Previdnost ne bo odvečMarljivi gasilci delali do jutranjih ur


V torek, 7.8.2018, je ob 0:32 zagorelo v zbirnem centru Globoko v občini Trebnje.

Požar je gasilo kar 7 gasilskih društev - PGD Trebnje, Velika loka, Ponikve, Račje selo, Lukovek, Šentlovrenc in Čatež pod Zaplazom. Skupna površina aktivnega odlagališča v Globokem meri okoli 1000 kvadratnih metrov, požar pa je zajel približno 400 kubičnih metrov mešanih komunalnih odpadkov in embalaže (1, 2).Vir: DOLENJSKA News


Pri delu so gasilcem pomagali delavci Komunale Trebnje, ki so z bagroma premetavali in odstranjevali goreče odpadke ter jih na koncu zasuli z zemljo.

Gasilci Račje selo so po končanem delu do jutra ostali na gasilski straži (1, 2).


V zadnjih mesecih je to bil že drugi požar v tem zbirnem centru. Direktor trebanjskega komunalnega podjetja Stanko Tomšič je za Dolenjski list povedal, da je direktor že sedem let in da do letos v njihovem zbirnem centru še nikoli ni gorelo, v zadnjih treh mesecih pa že dvakrat.

Oba požara sta izbruhnila ponoči, za zadnjega pa so domnevali, da bi lahko bil celo podtaknjen.

Tomšič pravi, da bodo po tem dogodku v zbirnem centru namestili še dodatne kamere (3).


Kasneje so s PU Novo mesto sporočili, da glede na dosedanje ugotovitve in zbrane informacije kaže, da je šlo za samovžig. Sicer pa smo tokrat imeli srečo, saj glede na sedanje podatke ocenjujejo, da zaradi požara posebnih vplivov na okolje ni bilo (3).Manj dela in manj stroškov s sodobno tehnologijo


V tujini že dobro poznana in uveljavljena metoda - termografija, bi našim gasilcem lahko prihranila veliko dela pa tudi stroške, ki nastanejo ob gašenju in gmotni škodi.


Velika prednost termografije je tudi v tem, da enako dobro vidi podnevi in ponoči ter v vseh vremenskih razmerah, kar je velika prednost pred običajnimi nadzornimi kamerami.


Dober nadzorni sistem s termo kamerami na deponiji zazna povišano temperaturo še pred vžigom in pravočasno sproži opozorilni alarm. Bistvena prednost nadzora s termo kamerami je, da do požara sploh ne pride saj so pristojne osebe in gasilci pravočasno obveščeni o nevarnosti vžiga in temu ustrezno ukrepajo.


Kaj pa če gre res za namerne požige? Termo kamere vidijo tudi v popolni temi tako, da se morebitni požigalec ne more skriti.


Po zadnjih podatkih je znano, da se nam izboljšanje razmer z nakopičeno odpadno embalažo v Sloveniji ne obeta prav hitro. Izredne razmere nas postavljajo v ranljiv položaj, zato previdnost in preudarnost vsekakor ne bosta  odveč.


Naša ponudba termo kamer omogoča hitro, učinkovito in cenovno zelo ugodno rešitev nadzora.


Ukrepajte, da ne bo zopet prepozno.


Maja Marolt


Viri:


(1) nadlani.si, External link opens in new tab or windowKar sedem društev gasilo požar na odlagališču komunalnih odpadkov, objavljeno 7.8.2018,


(2) DOLENJSKA News, FOTO: Zagorelo na deponiji Globoko, objavljeno 7.8.2018,


(3) dolenjskilist.si, FOTO: External link opens in new tab or windowPožar v zbirnem centru ni posebej vplival na okolje; danes normalno poslujejo, objavljeno 7.8.2018.